četrtek, 23. oktober 2008

Trubarjeva minuta - Minljivost jezikaO projektu:
Projekt je zastavljen kot večplastna prostorska instalacija, ki se skuša izogniti ustvarjenemu kolektivnemu spominu o Primožu Trubarju, ki je večinoma sprejet brez preizpraševanja. Tako iz te osnove izhaja več različnih pristopov re-intepretacije njegovega pomena v današnjem prostoru. Ti pristopi ne privedejo do poizkusov reprezentacije splošno sprejete in črnobele zgodovine, temveč so prej iztočnice, ki so podlaga za preplet in prenos zgodovinskih dejstev in njihovih kontekstov v sodobne situacije in osebnostne zgodovine. 500-letnica Trubarjevega rojstva je priložnost za preizpraševanje metod tvorbe zgodovine, ki dejansko definira sedanjost.
Prostorsko gledano je postavitev projekta zasnovana kot modularna instalacija in aktivna arhitektura, ki s svojo fragmentiranostjo namiguje na javno sfero, ki omogoča polifonijo glasov. S pomočjo sodobnih načinov projiciranja in prikazovanja gibljivih in statičnih slik se vprašanje o meji med realnim in fiktivnim ponovno postavlja v ospredje. V tem obstaja tudi dejanski prostor, ki omogoča aktivno vključevanje javnosti v instalacijo oziroma celo v samo reintepretacijo zgodovinskih dejstev in kontekstov...
*povzetek teksta iz spletne strani http://www.famulstuart.si/trubar/
Prostor: Minljivost jezika
Osrednja tema prostora je slovenski jezik, katerega je bil začetnik Primož Trubar. Opozoriti želim na prihodnost našega slovenskega jezika in sicer izginotje le tega, če se sami ne bomo potrudili in ga širili oz. nadgrajevali. Vsak posameznik, ki uporablja že v pogovoru besede tujega izvora, predvsem pa nanj ne pazi niti v pisni obliki, že ne vede sodeluje pri preoblikovanju in spremembi slovenske besede in tega bi se morali vsi zavedati. Predvsem moramo biti ponosni na svojo kulturo, kajti naš slovenski jezik je izjemni.
Prostor bo kot časovni stroj, ki nas bo ponesel v prihodnost našega jezika. Pokazal bo njegov začetek in konec, smrt. Izpostavljeni bosta dve tipografiji. Prva tipografija se pokaže v prvi fazi. Tipografija 1 kaže na začetek slovenskega jezika, besedilo je vzeto iz Trubarjevega Abecedariuma in sicer njegov uvod v slovensko besedo. V drugi fazi pa je s tipografijo 2 prikazano konec slovenske besede in vidimo besedilo v nam neznani in zato neberljivi pisavi. Tipografiji se bosta izmenično prikazovali s pomočjo luči (svetlobe) in barvnega efekta.

Ni komentarjev:

Objavite komentar